Dijabetes-trening

Treningom protiv dijabetesa

Virus u obliku šećera pogađa u srce civilizacije… Niko nije bezbedan… Univerzalna Pekićeva metafora iz Besnila moze da se iskoristi i za bolest 21. veka – Dijabetes. No, da vidimo – Kako upokojiti vampira.

Šta je dijabetes?

Dijabetes mellitus ili šećerna bolest je oboljenje u kome je nivo glukoze (šećera) u krvi nastao zbog smanjenog lučenja insulina iznad normalnih vrednosti (>7,0mmol/L). Insulin je hormon koji luči pankreas i koji kontroliše nivo glukoze u krvi.
Dva osnovna tipa dijabetesa su tip 1, odnosno insulin zavisni dijabetes mellitus i tip 2, odnosno insulin nezavisni dijabetes mellitus. Na pojavu dijabetesa tip 1 ne utiče fizička aktivnost, ali ona može da pomogne obolelima da drže svoju bolest pod kontrolom. Dijabetes tip 1 se češće javlja kod dece i adolescenata i spada u bolesti autoimunog sistema. Imuni sistem organizma napada sopstvene ćelije tj. tkivo pankreasa koji proizvodi insulin i on prestaje da funkcioniše. Dijabetes tip 2 se obično javlja nakon 30. godine života i povezan je sa faktorima životnog stila, kao sto su gojaznost i fizička neaktivnost. Organizam i dalje proizvodi malu količinu insulina, ali receptori u tkivima ne reaguju na insulin.

Prednosti vežbanja:

• Fizička aktivnost povećava osetljivost ćelija organizma na insulin tako da ćelije tkiva povećavaju svoju sposobnost vezivanja insulina, pa osoba s dijabetesom koja vežba moze povećati unos glukoze kod iste koncentracije insulina ili ga postepeno smanjivati.
• Fizičkom aktivnošću kontroliše se telesna masa, pa gubitak na težini kod osoba s dijabetesom tipa 2 povećava kontrolu nivoa glukoze u krvi. Kontrola glukoze je ključni faktor u sprečavanju komplikacija dijabetesa.
• Povećava se samopouzdanje, manja je zavisnost o lekovima, uspostavlja se kontrola nad ovom bolešću.
• Uz programirani trening pažljivije ćete kontrolisati ishranu i glukozu u krvi.
• Poboljšanje cirkulacije i kardiorespiratorne sposobnosti i bolje savladavanje svakodnevnih stresova.

Kako vežbati?

Jutro je najbolje za vežbanje zbog dnevnog ritma lučenja drugih hormona koji su u sadejstvu sa insulinom, naročito ako trenirate u prirodi.
Glukozu u krvi treba kontrolisati pre i posle treninga, a ukoliko je trening jakog intenziteta treba je meriti I tokom treninga.
Treba voditi računa o vrednostima krvnog pritiska i o kontinuiranom disanju.
Preporučuju se aktivnosti kao sto su hodanje, vožnja bicikla, plivanje, aerobik u vodi i kružni trening snage niskog do umerenog intenziteta.
Gojazne osobe bi trebalo da izbegavaju aktivnosti u kojima se proizvodi mnogo udarnih sila, kao što je trčanje, barem dok značajno ne smanje svoju telesnu masu.
Kombinovani trening snage prilagođen trenutnim mogućnostima je najbolji za dijabetičare. Njime se bezbedno utiče na snižavanje vrednosti glukoze u krvi, sniženje krvnog pritiska, povećanje mišićne mase i funkcionalnosti muskulature, redukciju telesnih masti, poboljšanje kondicije.
Prilagodite doze insulina vežbanju. Pre vežbanja treba smanjiti doze insulina kako bi se izbegla pojava niskog nivoa glukoze u krvi.
Ako nivo glukoze u krvi postane suviše nizak tokom vežbanja uzmite užinu.

Sta kažu istraživanja?

Tokom devedesetih godina u Finskoj su rađena prospektivna istraživanja (Lynch et al. 1996.) na 897 sredovečnih muških ispitanika. Učestalost obolevanja od dijabetesa tipa 2 bila je za 50% niža kod muškaraca koji su izvodili umerenu fizičku aktivnost nego kod muškaraca koji su vodili sedentaran način života. Taj efekat je bio još više istaknut kod muškaraca u visokorizičnoj grupi, odnosno kod onih koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od dijabetesa, koji pate od visokog krvnog pritiska i gojazni su. Kod njih je fizička aktivnost smanjila rizik od obolevanja od dijabetesa tipa 2 za 64%.

Kada se razmotre rezultati svih istraživanja dolazimo do činjenice da sve generacije šećernih bolesnika, uz individualno dozirano i programirano vežbanje, mogu znatno da smanje nivo šećera u krvi, poboljšaju lučenje insulina, redukuju farmakološku terapiju i ublaže posledice šećerne bolesti po krvne sudove. Retko koje oboljenje ima tako velike korisne efekte od fizičkog vežbanja kao što je šećerna bolest, samo je bitno da vežbate uz stručne i kvalifikovane trenere kakve ima Non Stop Fitness.

Aleksandar ANTANASIJEVIĆNon Stop Fitness aplikacija

Jednostavno, brzo i besplatno!
Čekiraj se, rezerviši trening, proveri raspored i budi uvek u toku!

Non Stop Fitness aplikacija.

Jednostavno, brzo i besplatno!
Čekiraj se, rezerviši trening, proveri raspored i budi uvek u toku!